Alternatieven voor voeders met hoge klimaatimpact
VVoederaankoop levert een belangrijke bijdrage aan de klimaatimpact van een melkveebedrijf. Net als duurzaam eigen voeder produceren, is dus ook duurzaam aankopen van belang. Voeders met een hoge klimaatimpact kunnen daarvoor vervangen worden door voeder met een gelijkaardige voederwaarde en lagere impact. Als ze op een juiste manier in het rantsoen worden ingepast, kunnen ze de emissies uit voederaankoop op het bedrijf potentieel een heel stuk verlagen.
Wat is het effect?
Welke alternatieven er zijn voor sojaschroot, DDGS en andere voeders met een hoge klimaatimpact, zetten we in onze maatregelenfiche op een rijtje.
Bekijk hier de fiche (versie 19/09/2022)
Aan de slag!
Enkele interessante websites en publicaties:
- Protecow projectwebsite : op deze website vind je infofiches en webinars terug over manieren om de voederautonomie van je bedrijf te verbeteren en om sojaschroot in je rantsoen te vervangen. infographic gemaakt i.k.v. het Protecow-project met tips voor het efficiënt telen, oogsten, bewaren en voederen van eigen ruwvoer.
- Voerwinsttool: tool waarmee je o.b.v. de huidige rantsoensamenstelling, de melk- en marktprijzen en beschikbaarheid van voeders suggesties aangereikt krijgt om de voerwinst op je bedrijf te verhogen. Kan het interessant zijn om een bepaald voeder aan de huidige marktprijs in je rantsoen in te passen? Deze tool geeft je de eerste inzichten die je nodig hebt om dergelijke beslissingen te nemen.
- Veldbonen telen, toasten en voederen: eindbrochure demoproject.