KLIMREK

Klimaatacademie varkenshouderij 

Welkom op de online klimaatacademie voor varkens! Hier kom je meer te weten over klimaatmaatregelen voor jouw sector.

Wegwijs in klimaatmaatregelen

Heb je net een klimaattraject achter de rug en wil je meer weten over de maatregelen die daaruit kwamen? Of ben je gewoon benieuwd welke maatregelen jij als akkerbouwer kan nemen?  Op onze klimaatmaatregelendatabank vind je er alles over. In deze databank verzamelen we alle maatregelen die we binnen Klimrek evalueerden. In onze fiches zetten we alle voor- en nadelen per maatregel op een rijtje en leggen we je uit hoe we de impact van elke maatregel doorrekenen in de carbon footprint van jouw bedrijf. Daarnaast verzamelen we er per maatregel tips, nuttige websites en publicaties die jou kunnen helpen om deze maatregelen succesvol toe te passen.  

Ga naar de klimaatmaatregelendatabank

Klimaat- en marktevoluties

Er komt heel wat uitdagingen af op de sector, waarvan het veranderend klimaat en de concrete beleidsdoelstellingen een belangrijk deel uitmaakt. Daarom organiseerden we met het Klimrek team een studie-avond voor de varkenssector in samenwerking met PVL Bocholt en Belgian Pork Group, met als thema: 'klimaat-en marktevoluties'

Op deze studie-avond stonden we stil bij: 

  • Hoe zo'n klimaatscan in zijn werk gaat,
  • Wat nu de eerste resultaten zijn voor de varkenshouderij, 
  • welke interessante klimaatmaatregelen onderzocht worden, 
  • welke marktevoluties we verwachten 

De volledige presentatie kan je hier terugvinden:

20230619_Studieavond_varkens.pdf

 

Klimaatroadshow toont haalbare klimaatoplossingen

Als landbouwer zijn de natuurelementen de werktuigen bij uitstek die terug te vinden zijn in jouw gereedschapskist. Maar wat doe je als de inhoud van die kist hoe langer hoe onvoorspelbaarder lijkt te worden? Met onze klimaatbus gingels we langs bij zes landbouwbedrijven die haalbare klimaatmaatregelen namen zonder hun verdienmodel uit het oog te verliezen over verschillende sectoren heen. We hebben dus niet enkel aandacht voor wat jij kan doen voor het klimaat, maar ook voor wat het klimaat kan doen voor jou. We bezochten drie landbouwbedrijven in regio Antwerpen; Meer Fresh, Boomkwekerij Antoine Wouters en Boerenijsje en drie landbouwbedrijven in regio West-Vlaanderen; Jerseyhoeve, Ivaco en 't Geysenhof.

klimaatroadshow oost

klimaatroadshow west